Biljna vlakna


Dijetetski integrator dijetalnih vlakana je mješavina zobenih (topivih) vlakana, 17 vrsta trava i ljekovitog bilja s dodatkom jabučnog octa. Vlakna su bitna zbog regulacije rada crijeva, želuca i bubrega te eliminacije otpadnih tvari i toksina.

Što su vlakna i kako djeluju?

Vlakna su neprobavljivi dio hrane. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Topiva su meka i kašasta kao grah i kaša, a netopiva su tvrda i gruba kao pšenične mekinje. Topiva zobena vlakna snizuju kolesterol u krvi i pomažu u održavanju stalnih razina šećera u krvi.

Vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u crijevnom traktu. Prolaze kroz želudac u probavni trakt i dalje u debelo crijevo. Tu apsorbiraju vodu, masti i ostale otpadne tvari a potom ih organizam izbacuje kroz stolicu.

Pomoću vlakana se čiste crijevne resice i revitalizira crijevna flora. Vlakna omogućavaju bolju i potpunu apsorbciju nutrijenata iz hrane. Istraživanja pokazuju kako je nedostatak vlakana u hrani osnovni uzrok mnogih problema povezanih s probavom (opstipacija).

Za optimalno dobrostanje našem organizmu je svakodnevno potrebno oko 25-30 grama vlakana iz različitih izvora – integralnih žitarica, voća i povrća. U tipičnoj europskoj prehrani konzumira se samo 12-15 grama vlakana dnevno. Primjerice, jedna kriška integralnog kruha ima oko 1,5 grama vlakana.

Moderna, brza prehrana sadrži veliki dio prerađene hrane u kojoj nedostaje vlakana. Nastojte jesti što više hrane koja sadrži integralne žitarice jer se one sastoje od tri dijela: od vanjskog omotača od vlakana, unutarnjeg dijela bogatog škrobom i klice bogate proteinima u središtu.

Za više informacija o proizvodu i narudžbe, molimo nazovite
kontakt broj.

 

Svojstva ključnih sastojaka

Zobena vlakna (topiva) - zob je dobra za crijeva i za ublažavanje nadutosti i želučanih tegoba. Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje zobenih Ijuskica vrlo dobro djeluje na smanjenje kolesterola u krvi i održavanju stalnih razina šećera u krvi i inzulina. Vlakna zobi olakšavaju tegobe opstipacije odnosno neredovite stolice. Kada probavni trakt počne bolje funkcionirati i otpadne tvari brže izlaze iz tijela, lakše se i brže skidaju suvišni kilogrami.
Crni sezam - sjemenke su hranjive i sadrže vitamin E, folnu kiselin i minerale (posebice kalcij). Koristan kao tonik za crijeva.
Mungo grah - azijska grahorica koja se uzgaja radi hrane. Dobar izvor inhibitora proteaze.
Komorač (anis) - između ostaloga pomaže u sprječavanju stvaranja otpadnih tvari u organizmu. Komorač se smatra pomoćnim sredstvom za probavu.
Kamilica - poznata radi svog umirujućeg učinka na mekano mišićno tkivo. Dobra je kao pomoć prirodnim pomoćnim tvarima u probavi.
Metvica - poznata jer smanjuje vrijeme zadržavanja hrane u želucu stimulirajući stijenku želuca.
Peršin - dobar tonik za lijenu probavu. Bogat izvor vitamina C.
Narančin cvijet - umirujuća svojstva.
Cvijet hibiskusa - koristan tonik.
Plod papaje - sadrži proteolitičke enzime koji razlažu proteine. Dobar za olakšanje probavnih tegoba.

 

Jeste li znali?

Prosječno vrijeme prolaska hrane kroz organizam od žvakanja do izbacivanja iz tijela trebalo bi iznositi 24 do 36 sati. Neke vrste hrane mogu ostati u crijevima i do 82 sata, pa čak i mnogo duže. Vlakna su važna jer smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u crijevnom traktu i povećavaju proizvodnju crijevnih bakterija te tako omogućavaju brže izbacivanje hrane i otrova iz tijela putem stolice. 

na vrh